dinsdag 5 november 2013

Ata kandó


Ata Kandó

Ik doe mijn werkstuk over Ata Kandó.

Ata Kandó  is geboren in Boedapest, 17 september 1913. Ze woont nu in het Noord-Hollandse Bergen. Ze is een Nederlandse fotografe van Hongaarse afkomst die foto’s maakt van kinderen, mode en maatsschappij. De achternaam Kandó die ze heel haar leven zou houden was van haar eerste echtgenoot, met wie ze drie kinderen kreeg. Haar vader Imre Görög was hoogleraar geschiedenis en een van de grootste vertalers in Hongarije van de Russische literatuur. En haar moeder Margit Beke was bekend als belangrijk vertaler van Scandinavische literatuur.

Ata Kandó studeerde fotografie in 1935 in Boedapest. Tot 1938 werkte zij daar als fotograaf. In 1938 opende ze haar eigen studio in Parijs aan de Avenue de l’Opéra. In de oorlog werkte ze voor het Amerikaanse persagentschap Magnum Photos. Toen de oorlog voorbij was ging ze werken als modefotograaf voor Elsken in 1950 waarmee ze in 1954 naar Nederland verhuisde en trouwde, ze scheidde in 1955

Ata Kandó was ook docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de Kunstacademie AKI in Enschede. Ze leidde jaren later bekende fotografen op, zoals Koen Wessing en Ad van Denderen. In 2004 was er een speciale tentoonstelling in Amsterdam ter ere van haar 90e verjaardag. In Berlijn was een tentoonstelling van haar foto's over de Hongaarse vluchtelingen te zien in 2006.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten